19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Celal Tuncer, Karadeniz Bölgesi’nin en çok risk altında olduğunu vurgulayarak, “Bu böcek yeni bir tür. Türkiye için yalnızca fındıkta 1 milyar dolarlık bir kayıp anlamına geliyor,” dedi.
Zarar Gören Ürün Sayısı 300’ü Aştı
19 Mayıs Üniversitesi, Dünya Sert Kabuklu ve Kurutulmuş Meyveler Konseyi (INC), Uluslararası Fındık ve Kuru Meyve Topluluğu ile Ferrero Değerli Tarım iş birliğiyle düzenlenen “Türkiye ve Akdeniz Ülkeleri Tarımı İçin Potansiyel Tehdit: Kahverengi Kokarca” başlıklı konferans, yoğun ilgi gördü. 2 gün sürecek toplantının ilk gününe yerli ve yabancı akademisyenlerin yanı sıra sektör temsilcileri katıldı.
Uluslararası Katılım ve Bilgilendirme
Konferansta Torino Üniversitesi’nden Dr. Luciana Tavella, Gürcistan Fındık Birliği Başkanı Nikoloz Meskhi, Emilia Üniversitesi’nden Dr. Lara Maistrello ve Samuray Arıcığı’nın (Trissolcus japonicus) geliştiricilerinden İsviçreli uzman Dr. Tim Haye konuşma yaptı. İkinci günde düzenlenecek çalıştayda ise teknik mücadele yöntemleri ele alınacak.
2017'de Türkiye'ye Giriş Yaptı
Prof. Dr. Celal Tuncer, konferansta yaptığı açıklamada Kahverengi Kokarca’nın Türkiye’ye ilk olarak 2017 yılında girdiğini söyledi. “Bu böcek, başta fındık olmak üzere narenciye, üzüm, Trabzon hurması, mısır, domates, biber gibi birçok üründe ciddi kayıplara yol açıyor. Karadeniz Bölgesi'nde Artvin, Rize, Ordu, Giresun ve Samsun’da yayılım göstermiş durumda. En son Yalova’da da tespit edildi,” diye konuştu.
Fındıkta Hasar Oranı Yüzde 20’lere Ulaştı
Tuncer, “2019 verilerinde popülasyon yeni olmasına rağmen fındıktaki hasarlı ürün oranı yüzde 20’ye ulaştı. Avrupa ve Amerika’daki gibi popülasyon artarsa, bu oran yüzde 50’yi aşabilir. Meyvelerde şekil bozukluklarına, acılaşmaya ve pazar değeri kaybına neden oluyor,” dedi.
Samuray Arıcığı ile Biyolojik Mücadele
Tuncer, kimyasal mücadelenin sürdürülebilir olmadığını belirterek, “Böceklerle yılda 5-6 defa ilaçlama yaparak mücadele etmek çevre için uygun değil. Çin’de doğal düşmanı olan Samuray Arıcığı, kokarcanın yumurtalarını yok ederek etkili oluyor. Bu yöntem hem çevreci hem de etkili. Temmuz ortasında ilaçlama yapılması tavsiye ediliyor,” ifadelerini kullandı.
Ferrero’dan Tarıma Destek Vurgusu
Konferansa katılan Ferrero Fındık Genel Müdürü Bamsı Akın, “Fındığı sadece bir hammadde değil, aynı zamanda bir sorumluluk olarak görüyoruz. 2012’den bu yana yürüttüğümüz Ferrero Değerli Tarım projesiyle fındık tarımının gelişmesi ve tehditlerin önlenmesi için çalışıyoruz. Kahverengi Kokarca yalnızca fındığın değil, Türkiye tarımının da önemli bir sorunudur,” dedi.