Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıktıktan sonra küresel bir salgına dönüşen koronavirüsle mücadele sürerken, gözler aşı çalışmalarına çevrildi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), umutla beklenen aşıyla ilgili dikkat çeken bir açıklama yaptı.
BBC’ye konuşan DSÖ Acil Durumlar Programı Genel Müdürü Mike Ryan, aşının geliştirilmesinin zaman alacağını belirterek, “Koronavirüs aşısının en erken 1 yıla kadar bulunacağını konuşuyoruz ama gelecek” ifadelerini kullandı. Reuters tarafından aktarılan habere göre, Ryan aşının kesinlikle geliştirileceğine inandıklarını ancak bu sürecin sabır gerektirdiğini vurguladı.
"Herkese Test Yapılmasına Gerek Yok"
Öte yandan Ryan, salgının yalnızca yaşlıları değil, orta yaş grubunu da ciddi şekilde etkilediğini belirtti. "Salgın, sadece yaşlı bireyler için değil, genç ve orta yaşlılar için de önemli bir tehdit oluşturuyor" diyen Ryan, test konusunda da dikkat çeken bir açıklama yaptı. “Herkese test yapılmasına ihtiyacımız yok” diyen Ryan, testlerin daha çok belirti gösteren ve temaslı kişiler üzerinde yoğunlaşması gerektiğini dile getirdi.
Dünya genelinde aşı çalışmaları birçok merkezde yoğun şekilde devam ederken, uzmanlar en etkili önlemin halen sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uymak olduğunun altını çiziyor.