Tebliğ ile Kurban Bayramı süresince uygulanacak kurban hizmetlerinin usul ve esasları belirlendi. Bu kapsamda, illerde ve ilçelerde oluşturulacak komisyonlar kurban satış ve kesim işlemlerini düzenleyecek, çevre ve halk sağlığına yönelik önlemler artırılacak.
Kurban Hizmetleri Komisyonu Kurulacak
Yeni düzenlemeye göre illerde vali ya da görevlendireceği vali yardımcısı, ilçelerde ise kaymakamın başkanlığında; müftülük, sağlık müdürlükleri, tarım ve orman müdürlükleri, çevre ve şehircilik birimleri, belediye ve Türkiye Diyanet Vakfı temsilcilerinden oluşan Kurban Hizmetleri Komisyonu oluşturulacak.
Komisyon, şehirlerde ihtiyaca uygun şekilde kurban satış ve kesim yerleri tesis edecek, bu alanlarda hijyen ve çevre sağlığına uygunluk şartlarını sağlayacak. Kurban satış ve kesim yerleri mümkün olduğunca birbirine yakın olacak, çevreye zarar verilmemesi için gerekli önlemler alınacak.
Eğitimli Personel Görev Alacak
Kesim alanlarında sadece "Kasaplık Belgesi", "Kurban Kesim Elemanı" kurs bitirme belgesi ve "Hijyen Eğitimi Belgesi" bulunan kişiler görev alabilecek. Halk eğitim merkezlerinde 20 saatlik kesim kursları düzenlenecek.
Hayvana Eziyet Edene ve Kural İhlali Yapana Ceza
Hayvanların araçlara bindirilmesi, taşınması ve kesimi sırasında eziyet edenlere ve kötü davrananlara ağır idari cezalar getirildi:
Hayvana eziyet edenlere hayvan başına 7.150 TL,
Kötü davranan, aç-susuz bırakanlara hayvan başına 2.043 TL ceza verilecek.
Ayrıca park, bahçe, cadde ve sokak gibi uygun olmayan yerlerde kurban kesenlere 1.362 TL, atıkları toprağa veren tesislere 131.516 TL, konutlarda ise 3.267 TL idari para cezası kesilecek.
Kesim Yerlerinde Hijyen ve Çevre Kuralları
Kesim alanlarının sızdırmaz ve dezenfekte edilebilir zemin malzemesiyle kaplı olması, aydınlatma ve havalandırma sistemlerine sahip bulunması şart koşuluyor. Ayrıca, kurban atıkları sızdırmaz, dayanıklı siyah torbalarda toplanacak, ağzı kapatılarak belediye temizlik ekiplerine teslim edilecek. Kurban derilerinin taşınmasında çevre kirliliğine neden olunmaması için özel önlemler alınacak.
İstanbul’da Hayvan Girişi 24 Haziran’da Başlıyor
Kurban satış yerleri İstanbul'da bayramdan 15 gün, diğer illerde ise bir ay önce hazır hale getirilecek. İstanbul’a kurbanlık hayvan girişleri 24 Haziran 2022’den itibaren başlayacak. Bu tarihten önce satış alanlarına hayvan sokulmasına izin verilmeyecek.
Kovid-19 Tedbirleri Devam Ediyor
Kovid-19 salgınına karşı Sağlık Bakanlığı’nın belirleyeceği güncel önlemler uygulanacak. Komisyonlar, il pandemi kurullarıyla iş birliği yaparak satış ve kesim yerlerinde gerekli tedbirleri alacak.
Bu düzenlemelerle birlikte Kurban Bayramı süresince hem dini kuralların hem de çevre ve halk sağlığının gözetilmesi hedefleniyor. Kurallara uymayanlara yönelik ciddi yaptırımlar ise dikkat çekiyor.