Geçiş süresini 6 dakikaya indirecek projeyle zamandan ve yakıttan büyük tasarruf sağlanacak.
GSYH’ya 2,4 Milyar Avro Katkı
Bakan Karaismailoğlu, projenin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’ya etkisinin 2 milyar 442 milyon avro, üretime katkısının ise 5 milyar 362 milyon avro olduğunu açıkladı. Ayrıca, doğrudan ve dolaylı olarak yıllık 118 bin kişiye istihdam sağlanacağı bildirildi.
“Devletin Kasasından Bir Kuruş Çıkmadı”
Toplam yatırım bedelinin 2 milyar 545 milyon avro olduğunu vurgulayan Karaismailoğlu, projenin kamu-özel iş birliğiyle devlet bütçesine yük getirmeden tamamlandığını belirtti. Tüm dünyada yaşanan ekonomik zorluklara rağmen projenin planlanandan 1,5 yıl önce tamamlandığını söyledi.
Yıllık 415 Milyon Avro Tasarruf
Karaismailoğlu, proje ile yılda 382 milyon avro zaman tasarrufu, 31 milyon 300 bin avro akaryakıt tasarrufu ve çevresel katkılarla birlikte toplam 415 milyon avro tasarruf sağlanacağını belirtti. Açılışın 1,5 yıl erkene alınması sayesinde ekonomiye 628 milyon avroluk katkı sunulduğunu da ekledi.
“En”lerin Projesi: Dünya Rekoru Bizde
1915 Çanakkale Köprüsü’nün 2 bin 23 metrelik orta açıklığı ile dünyanın en uzun orta açıklıklı asma köprüsü unvanını alacağını belirten Karaismailoğlu, köprünün toplam geçiş uzunluğunun 4 bin 608 metreye ulaştığını kaydetti. 318 metrelik kuleleriyle dünyanın en yüksek kulelerine sahip asma köprüsü olma özelliği taşıyan yapı, ikiz tabliye olarak 2 bin metrenin üzerinde açıklığa sahip ilk köprü olacak.
Güzergâh 40 Kilometre Kısalacak
Malkara-Çanakkale Otoyolu ile yol güzergâhının 40 kilometre kısaldığını açıklayan Karaismailoğlu, projenin 89 kilometre otoyol ve 12 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplam 101 kilometreden oluştuğunu belirtti.
“Ecdadımıza Saygı, Geleceğimize Armağan”
Köprünün Lapseki-Gelibolu arasında feribotla yaklaşık 1,5 saat süren yolculuğu 6 dakikaya indireceğini söyleyen Karaismailoğlu, “1915 Çanakkale Köprüsü, ecdadımıza saygı, geleceğimize armağandır. Bu proje, Türkiye’nin 2053 vizyonunun somut bir göstergesidir” dedi.