Biden’ın ifadelerini “yok hükmünde” olarak nitelendiren Çakmak, açıklamanın tarihi ve bilimsel gerçeklerle bağdaşmadığını vurguladı.
Başkan Erdoğan Çakmak, yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:
“Tarihle Oynayanları Şiddetle Kınıyoruz”
“Osmanlı Devleti’nin 1915 yılında Ermenilere soykırım yaptığı yolundaki asılsız iddiaları reddediyor, bu doğrultuda açıklama yapan Amerika Devlet Başkanı Joe Biden’ı şiddetle kınıyoruz. Bu açıklama tarihi gerçeklerle asla bağdaşmamaktadır. Soykırım gibi insanlık suçu içeren ağır bir itham; hiçbir geçerli delil, bilgi ve belgeye dayanmayan siyasi bir karar değil, ancak arşiv kayıtları ve bilimsel çalışmalarla ortaya konulabilir.”
“Türk Milleti Bu Yalanlara Boyun Eğmez”
Çakmak, Türk milletinin tarihi boyunca hiçbir halka soykırım uygulamadığının altını çizerek şöyle devam etti:
“Yüzyıllar boyunca adaletin temsilcisi olmuş bir milletin tarihi bu yalanlarla lekelenemez. Biden’ı Türk milletinden özür dilemeye davet ediyoruz. Türk milletinin geçmişi, mazlumlara kucak açan ve farklı inançları, milletleri bir arada yaşatmayı başarmış büyük bir medeniyetin tarihidir.”
“Sinsi Tezgâhlara Gelmeyeceğiz”
Ermeni çetelerin 1915’te Doğu Anadolu’da sivil halka uyguladığı zulmün tarihi belgelerle sabit olduğunu hatırlatan Çakmak, şu ifadeleri kullandı:
“O yıllara dair arşivler açıktır. Bu gerçeklere rağmen 1915 olaylarını soykırım olarak nitelemek art niyetli ve taraflı bir yaklaşımdır. Türk milletinin, hiçbir hukuki ve tarihi dayanağı olmayan bu iftiraya boyun eğmesi mümkün değildir. Tarihleri soykırım ve ırkçılıkla yazılmış olanların art niyetli açıklamaları bizim için yok hükmündedir.”
“Türk Milleti Adaletin Temsilcisidir”
Açıklamasını “Türk milleti, insanlık ailesine medeniyet, barış ve adalet sunmuş bir millettir ve bu duruşunu sonsuza kadar sürdürecektir” sözleriyle tamamlayan Erdoğan Çakmak, tarihi gerçeklerin siyaset malzemesi yapılmasının asla kabul edilemeyeceğini vurguladı.