Yapılan açıklamada, su ürünleri stoklarının korunması ve sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla, Karadeniz’de 15 Nisan-31 Ağustos tarihleri arasında gırgır ve trol ağları ile su ürünleri avcılığının yasaklandığı ifade edildi.
Sağlam, Karadeniz’de 15 Nisan-15 Mayıs tarihleri arasında, Samsun İli Yakakent İlçesi Çayağzı Burnu ile Ordu İli Ünye İlçesi Taşkana Burnu arasında ortasu trolü ile çaça avcılığının serbest olduğunu belirtti. Ayrıca, 15 Nisan-15 Mayıs tarihleri arasında Alamana (Voli) ağlarıyla su ürünleri avcılığının yasak olduğunu, fakat gırgır ağlarının yasak olduğu dönemde, 22 metreden daha derin alanlarda Alamana (Voli) ağlarının kullanılamayacağını açıkladı.
Tüm karasularda 15 Nisan-31 Ağustos tarihleri arasında algarna ile deniz salyangozu avcılığının yasak olduğunu, yalnızca dalma yöntemiyle deniz salyangozu avcılığının serbest olduğunu belirten Sağlam, 15 Nisan-15 Haziran arasında kalkan avcılığının yasaklandığını da vurguladı. Kalkan avcılığında, kullanılacak ağların göz açıklığının 400 mm’den küçük olamayacağına dikkat çekildi.
Sağlam, 1 Nisan-31 Ağustos tarihleri arasında ağ dalyanları dahil olmak üzere, palamut ve torik avcılığının yasaklandığını, ancak 15-31 Ağustos tarihleri arasında çapari yöntemiyle palamut avcılığının serbest olduğunu ifade etti.
Limanlarda, balıkçı barınaklarında ve barınma yerlerinde, ana mendireğin başından itibaren 100 metre çaplı alanlarda su ürünleri avcılığının yasak olduğu bildirildi. Ayrıca, denizlerde yapılan avcılığında monofilament, multimonofilament misina ağları ve dolanan ağların kullanılmasının yasak olduğu belirtildi.
Sağlam, av yasağı süresince yasak olan herhangi bir avcılık ürününün kullanılmaması gerektiğine dikkat çekerek, bu yasağın su ürünlerinin geleceği için çok önemli katkılar sağladığını vurguladı. "Avlanma yasağı süresince, istihsali yasaklanan su ürünlerinin satışı, nakli ve imalatta kullanılması yasaktır. Ayrıca, yasağa aykırı olarak gemilerde ve av yerlerinde av malzemeleri ve teçhizat bulunmamalıdır," diyerek açıklamalarını sonlandırdı.
Sağlam, iyi bir gelecek için dengeli avcılığın önemine vurgu yaparak, aşırı ve kuralsız avcılığın geleceğimiz ve doğal zenginliklerimiz için büyük tehdit oluşturduğunu belirtti. "Amacımız günü kurtarmak değil, geleceği kurtarmaktır," diyerek, avlanma usul ve esaslarına uyulmasının gerektiğini ifade etti.