Sağlık çalışanlarının özlük haklarını da kapsayan yeni düzenlemeyle, sosyal güvencesi olmayan vatandaşların GSS borçlarına yönelik büyük bir af geliyor.
10 Bin TL Altındaki GSS Borçları Tamamen Silinecek
Yeni düzenlemeye göre, 10 bin TL’ye kadar olan GSS borçları tamamen silinecek. Bu tutarın üzerindeki borçların ise yarısının ödenmesi halinde geri kalan kısmı terkin edilecek. Böylece sosyal güvencesi olmadığı için sağlık hizmetlerinden faydalanamayan vatandaşlara önemli bir kolaylık sağlanacak.
Amaç: Mağduriyetleri Gidermek, İcra Yükünü Hafifletmek
Sağlık sigortasından yararlanamayan vatandaşların mağduriyetlerini gidermek ve icra dosyalarının azaltılması amacıyla hazırlanan teklif, TBMM Komisyonu'nda kabul edildi. 31 Aralık 2021 tarihine kadar sağlık hizmetlerinden dolayı tahsil edilemeyen alacakların %50'sinin ödenmesi şartıyla kalan borçların tamamı silinecek.
85 Bin 947 Dosya Etkilenecek
Sağlık Bakan Yardımcısı Halil Eldemir, primini ödeyemeyen vatandaşlara dair şu bilgileri paylaştı:
“Prim borçlarını ödeyemediği için açılmış 85 bin 947 dosya bulunuyor. BAĞ-KUR'lu ya da sosyal güvencesi olmayan ve GSS borcunu ödeyememiş vatandaşlarımız için büyük bir adım atıyoruz. 10 bin TL’ye kadar olan tüm borçlar silinecek. Daha yüksek borcu olanlar ise, yarısını ödeyerek kalan borçtan kurtulabilecek. Ayrıca hastaneye gelen hiçbir vatandaşımız ‘sigortan yok’ diye geri çevrilmiyor.”
Sağlık Personeline Ek Ödeme Düzenlemesi de Teklifte
Kabul edilen teklifte sadece GSS borçları değil, sağlık çalışanlarının özlük ve mali hakları da yer aldı. Teklife göre:
Doktor ve diş hekimlerinin sabit ek ödemeleri artık merkezi yönetim bütçesinden karşılanacak.
Sağlık personeline ek ödeme imkanları iyileştirilecek.