Atakum Belediyesi, geçen yıl 5 bin metrekarelik alanda başlattığı karakılçık buğdayı üretimini, çiftçilerle paylaşılan atalık tohumlar sayesinde bu yıl 55 bin metrekareye çıkardı. Başkan Cemil Deveci, kırsal kalkınma projeleri ile üreticilerin gelirini artırmayı hedeflediklerini söyledi.
Atakum Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü ekipleri, Karaoyumca Mahallesi’nde belediyeye ait arazide oluşturulan Karakılçık Buğdayı Üretim Sahası’nda ikinci hasadı gerçekleştirdi. Geçen sezon Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci’nin katıldığı ilk hasatta 5 bin metrekarelik alanda elde edilen ürün, bu yıl üreticilerle paylaşılan tohumlar sayesinde 10 kat büyüyerek 55 bin metrekareye ulaştı.
Çiftçilerle Paylaşıldı
İlk hasattan elde edilen karakılçık buğdayı tohumları, kırsal mahallelerdeki üreticilerle paylaşıldı. Böylece Atakum’un farklı bölgelerinde 10 çiftçi, toplamda 50 bin metrekarelik alanda karakılçık buğdayı ekimi yaptı. Önümüzdeki sezon daha fazla üreticiye ulaşılması hedefleniyor.
Yüksek Katma Değerli Ürün
Protein ve besin değeri yüksek olan karakılçık buğdayı, lifli yapısı ve vitamin-mineral zenginliğiyle biliniyor. Başaklarının siyah kılçıklı olması, yabani hayvanlara karşı doğal koruma sağlarken, öğütülerek elde edilen unu ise pazarda normal una göre yaklaşık 4 kat daha yüksek fiyata alıcı bulabiliyor.
Bu özellikleri sayesinde hem tüketici sağlığına katkı sağlayan hem de çiftçilere yüksek gelir getiren karakılçık buğdayı, Atakum Belediyesi’nin kırsal kalkınma projelerinin önemli bir ayağını oluşturuyor.
Başkan Deveci: “Çiftçilerimizin Yanındayız”
Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, karakılçık buğdayı üretiminin büyümesinin kırsal mahalleler için önemli bir fırsat olduğunu vurgulayarak, “Atakum’da kırsal kalkınmayı destekliyoruz. Ata tohumu karakılçık buğdayını üreticilerimizle buluşturduk, önümüzdeki yıllarda daha fazla çiftçiye ulaşarak bu üretimi yaygınlaştıracağız” dedi.