Yeni mutasyonun 120 Covid-19 vakasına yol açtığı belirtildi.
120 Vakanın Kaynağı: Daha Bulaşıcı Bir Mutasyon
Dr. Abdullah, Tıbbi Araştırma Enstitüsü'nün (IMR) yürüttüğü çalışmalar sonucunda, Malezya’daki 26. vakada koronavirüsün genetik yapısında bir mutasyon tespit edildiğini açıkladı. “26. vakadaki virüsün 15. kodonunda meydana gelen bu mutasyonun, virüsü çok daha bulaşıcı hale getirdiğini gözlemledik. Şimdiye kadar bu mutasyonun 120 kişiyi enfekte ettiği tespit edildi” dedi.
Farklı Türler Malezya'da Görüldü
Abdullah, Malezya’da şimdiye kadar koronavirüsün üç farklı türünün tespit edildiğini belirtti. “Bizdeki vakalar çoğunlukla Çin’in Vuhan kentinde görülen B tipi ile benzerlik gösteriyor. A tipi daha çok ABD’de, C tipi ise Avrupa’da yaygın” ifadelerini kullandı.
IMR Mutasyonları İzlemeye Devam Ediyor
Malezya Tıbbi Araştırma Enstitüsü, sadece test yapmanın ötesinde, ülkedeki virüs türlerini izleyip izole ederek kültürel incelemelerde bulunuyor. Bu sayede yeni varyantların erken tespiti ve olası yayılım yollarının anlaşılması amaçlanıyor.
2. Dalga Endişesi: Daha Fazla Çalışma Gerekiyor
Dr. Abdullah, olası bir ikinci dalga tehdidine karşı hazırlıklı olunması gerektiğini belirtti. “İzolasyon çalışmaları ve genetik analizler halen devam ediyor. Virüsün evrimini anlamak için daha fazla bilimsel çalışmaya ihtiyaç var” dedi.