Hat üzerinden Türkiye’den Azerbaycan’a ve Azerbaycan’dan Türkiye’ye ilk tren seferleri gerçekleştirildi.
İlk Seferler Gerçekleşti
Türkiye’den Azerbaycan’a “Soda Külü” taşıyan ilk ihracat treni dün yola çıktı. Aynı şekilde Azerbaycan’dan Adana Yenice’ye “Plastik Ham Maddesi” taşıyan ilk tren de bu sabah Kars üzerinden Türkiye’ye giriş yaptı. Bu önemli gelişme,
bakü-tiflis-kars demiryolu Hattı’nın yeniden aktif hale gelmesiyle bölge ticaretine büyük katkı sağlayacak.
1 Milyon 470 Bin Ton Yük Taşındı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, BTK Demiryolu Hattı’nın açıldığı 30 Ekim 2017’den bu yana konvansiyonel taşımalar da dahil olmak üzere toplam 1 milyon 470 bin ton yük taşındığını belirtti. Uraloğlu, hattın bölge için önemini vurgulayarak, “Toplam 757 kilometre uzunluğundaki hattın 429 kilometresi Azerbaycan, 220 kilometresi Gürcistan ve 79 kilometresi Türkiye sınırları içerisinde yer alıyor” dedi.
Tarihi İpek Yolu’nun Canlandırılması
Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı, Tarihi İpek Yolu’nun canlandırılmasını amaçlayan “Tek Yol Tek Kuşak” girişiminin önemli bir parçası. Gürcistan Demiryolları tarafından Marabda-Ahıllek kesiminde yapılan bakım çalışmalarının tamamlanmasıyla hat tekrar işletmeye açıldı. İlk ticari taşıma, 30 Ekim 2017’de Kazakistan-Türkiye arasında 4 bin 700 kilometrelik mesafede başlamıştı.
Asrın Felaketinde Büyük Katkı
6 Şubat depremleri sonrasında Çin’den Türkiye’ye 200 konteyner içerisinde 50 bin adet yaşam çadırı
bakü-tiflis-kars demiryolu hattı üzerinden taşındı. Bu felaketten sonra hattın lojistik anlamda ne kadar büyük bir katkı sağladığı bir kez daha görüldü.
Gelecek Hedefleri
Bakan Uraloğlu, Türkiye ile Çin arasında Orta Koridor ve Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı ile orta vadede yıllık 200 blok tren, uzun vadede ise yılda 1.500 blok tren işletmeyi ve 6,5 milyon ton yük taşımayı hedeflediklerini açıkladı. Ayrıca, Türkiye ile Çin arasındaki toplam seyir süresinin 10 güne düşürülmesi planlanıyor.
Zengezur Koridoru’nun Önemi
Orta Koridor ve Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı’nın etkinliğini artıracak olan Zengezur Koridoru’nun önemine de değinen Uraloğlu, “Zengezur Koridoru, Azerbaycan’ın batı kısımları ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’ni birleştirerek kara ve demiryolu hatlarını entegre edecek. Bu koridorun işlerlik kazanmasıyla, Doğu-Batı ticaretinin artmasına olumlu katkı sağlanacak” dedi.