ABD – Teksas / 11 Temmuz 2025 – Türkiye’nin uzay yolculuğunda tarihi bir dönüm noktası olan TÜRKSAT 6A haberleşme uydusunun fırlatılması dolayısıyla Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, uzay teknolojilerinin kalbinin attığı yerlerden biri olan SpaceX’in Teksas eyaletinin Brownsville şehrindeki üretim ve fırlatma tesisini ziyaret etti.
Starship Üretim Merkezi Yerinde İncelendi
Bakan Uraloğlu, SpaceX’in Brownsville’deki ana üretim ve fırlatma tesislerinde yürütülen çalışmalar hakkında teknik ekipten detaylı bilgiler aldı. Tesisin teknoloji ve mühendisliğin birleştiği önemli bir merkez olduğunu vurgulayan Uraloğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:
“SpaceX’in Starship roketlerini ürettiği ana üretim tesislerini gezdik. Burada teknoloji, mühendislik, alın teri ve emek var. Üretim ve fırlatma tesislerinin aynı merkezde olması çok değerli. Tasarım, projelendirme, üretim ve fırlatma süreçlerinin tek bir ekip tarafından yapılması büyük bir avantaj sağlıyor.”
Starship’in aynı anda 60 alçak yörünge uydusunu uzaya fırlatabilme kapasitesine sahip olduğunu belirten Uraloğlu, fırlatılan roketlerin tekrar kullanılabilir olması sayesinde maliyetlerin düştüğünü ve sürdürülebilirliğin arttığını ifade etti.
TÜRKSAT 6A Başarıyla Fırlatıldı
Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A’nın 9 Temmuz’da Florida’daki Cape Canaveral Üssü’nden Falcon 9 roketiyle yörüngesine başarıyla fırlatıldığını da hatırlattı. Fırlatma süreciyle ilgili şu açıklamayı yaptı:
“Herhangi bir aksaklık yaşanmadı. Güneş panellerinin açılması, sinyal alınması gibi tüm aşamalar başarıyla gerçekleşti. TÜRKSAT 6A’yı, mühendislerimizle, kurumlarımızla, milletimizle birlikte yaptık. Uzaya Türkiye’nin imzasını attık.”
“Uzay Vatanımıza Sahip Çıkmaya Devam Edeceğiz”
SpaceX ziyaretinin ardından Türkiye’nin uzay hedeflerine dair önemli mesajlar da veren Bakan Uraloğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye’nin uzay çalışmaları konusundaki vizyonunu sürdürdüğünü belirtti:
“Sayın Cumhurbaşkanımızın iradesiyle, desteğiyle, gösterdiği hedefle Uzay Vatanımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz. TÜRKSAT 6A sadece bir uydu değil, aynı zamanda Türkiye'nin mühendislik kabiliyeti ve teknolojik özgüvenidir.”
Türkiye Uzay Alanında Yol Haritasını Genişletiyor
Bu ziyaret, Türkiye’nin Milli Uzay Programı kapsamında uzay alanında attığı kararlı adımların bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. TÜRKSAT 6A ile Türkiye, sadece uydu teknolojilerinde değil, aynı zamanda uzay sistemleri mühendisliği, fırlatma teknolojileri ve yer sistemleri alanında da kendi kendine yeten bir ülke olma yolunda ilerliyor.